top of page
infiltratir

Infiltraties of Articulaire puncties

Osteoarticulaire of tendineuse infiltraties kunnen uitgevoerd worden met cortisone, hyaluronzuur of PRP
Hyaluronzuur

Wanneer artrose ter hoogte van de gewrichten de oorzaak is van uw pijn, kan een hyaluronzuur infiltratie een aangewezen pijn verlichtende behandeling zijn voor u.
Hyaluronzuur is een product dat op natuurlijke wijze voorkomt in het lichaam. Hyaluron komt vooral voor in het bindweefsel en in het dik vloeibare gewrichtsvocht. In het gewrichtsvocht van een gezond gewricht werkt Hyaluronan als smeermiddel en als buffer die de schokken opvangt.
Artrose vermindert het bufferend en smerend vermogen van het gewichtsvocht.

 

Hoe wordt hyaluronzuur toegediend?
Hyaluronzuur wordt geïnjecteerd in het gewricht (intra-articulaire inspuiting) om de pijn in het gewricht te verminderen en de functie van het gewricht te herstellen.

Bijna onmiddellijk wordt een zekere vorm van pijnvermindering ervaren.

Zoals met elke behandeling ter hoogte van het gewricht is het aangewezen dat u langdurige gewrichtsbelasting zoals joggen of tennis gedurende de eerste 48 uur na de inspuiting vermijdt.

PRP

Platelet Rich Plasma is plasma met een rijke concentratie aan bloedplaatjes. 

Lichaamseigen PRP kan gebruikt worden voor de behandeling van peesletsels (bv. tenniselleboog, ontsteking van de achillespees en kniepees) en kleine tot middelgrote scheuren in die pezen.

 

De techniek

Een kleine hoeveelheid bloed wordt afgenomen en gecentrifugeerd. Daardoor worden de verschillende bloedcomponenten gescheiden en kunnen de bloedplaatjes selectief uit het eigen bloed worden geïsoleerd.
Die bloedplaatjes geven bepaalde stoffen vrij, beter bekend als groeifactoren. Die spelen een zeer belangrijke rol bij de heling van peesletsels en brengen ter hoogte van het letsel verschillende processen op gang die het herstel bespoedigen. Door een hoge concentratie aan bloedplaatjes - en dus groeifactoren in te spuiten helpen we het natuurlijke genezingsproces een groot stuk vooruit.

Voorbereiding op de behandeling

Het is belangrijk dat één week voor de behandeling geen bloedverdunners of ontstekingsremmers meer worden ingenomen (bv.Voltaren, Aspirine, Apranax, Mobic, Celebrex,...)

Aandachtspunten na de behandeling

De inspuiting kan lokale pijn veroorzaken en kan leiden tot een verminderde beweeglijkheid van het nabije gewricht. Dat is evenwel tijdelijk.

In de eerste week na de behandeling is het aanbevolen om geen ontstekingsremmers te nemen.

Mogelijke bijwerkingen:

  • Bloeduitstorting als gevolg van het doorprikken van kleine bloedvaten

  • Tijdelijke of blijvende zenuwpijn. Het aanprikken van een zenuw kan gevoelloosheid veroorzaken.

  • Infectie

De kost is volledig ten laste van de patiënt, vermits er geen tegemoetkoming is van de ziekteverzekering.

bottom of page